Chřestová mánie

Chřestová sezona zdaleka nekončí

Chřest se stal oblíbenou zeleninou letošní sezony. Nejenže je velmi chutný, ale je také uznávaný pro své blahodárné léčebné účinky. Obsahuje mnoho látek, které mají močopudné vlastnosti, tudíž neutralizují čpavek, který způsobuje únavu. Také má v sobě spoustu vlákniny podporující naše trávení. Byl také objeven jeho pozitivní vliv na tělo, když zrovna máme kocovinku.

Chřest je znám ve dvou barvách: zelený a bílý. Zelený se nemusí při zpracování loupat a můžete ho ihned začít vařit, bílý je naopak nutno před úpravou oloupat.

Přinášíme recept na výbornou klasickou chřestovou polévku, která vás dokonale zasytí.

Ingredience

    • 25 g másla
    • 2 cibulky (šalotky), jemně nakrájené
    • 700 g chřestu, očištěného
    • 850 ml čerstvého drůbežího vývaru
    • sůl a pepř na dochucení
    • kvalitní olivový olej na zakápnutí

Postup

  1. Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte cibulku i pokrájené stonky chřestu (špičky nechte stranou) a na mírném ohni pět minut smažte. Plamen ještě stáhněte a poduste chřest dalších pět minut. Přilijte vývar, uveďte do varu a pět minut zlehka povařte. Sejměte z plotny a nechte trochu vychladnout.

       2. Polévku rozmixujte na hladký krém. Osolte a opepřete podle chuti a udržujte teplé. Špičky chřestu dvě minuty povařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a ozdobte jimi polévku v talířích. Zakápněte olejem a podávejte.

Dobré chutnání !

Zdroj foto: Google.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *